sâmbătă, 16 iunie 2012

Case ieftine - Garanţii mari


Nota de plată pentru case ieftine: garanţii de 200% la creditul ipotecar

Băncile îşi iau măsuri de precauţie în faţa scăderilor de pe piaţa imobiliară
Postat la: 02.03.2009 20:53  gandul.info
Ieftinirea locuinţelor cu până la 40% în unele cazuri a forţat băncile să ceară garanţii mai mari, de teama că, dacă se va ajunge acolo, se va executa silit în pierdere
Potrivit expertilor, cladirile vechi cu ziduri groase sunt mai confortabile si mai economice in starea originala, fara a fi placate cu polistiren. 
Brokerii spun că, în medie, numai 3 din 10 doritori de credite ipotecare reuşesc să îl ia
Românii primesc acum nota de plată a lăcomiei din imobiliare şi a pariului pe creşterea continuă a preţurilor apartamentelor din ultimii ani. Cu preţuri care creşteau şi cu 30% pe an, băncile erau atunci dispuse să acorde credite ipotecare cu garanţii relativ mici, de 75% din valoarea împrumutului. Dacă erau nevoite să execute silit, cu cât aşteptau mai mult cu atât încasau mai mulţi bani. Piaţa locuinţelor nu a putut însă susţine prea mult preţurile umflate artificial şi ieftinirile au pornit în lanţ. Băncile şi-au schimbat instantaneu politica. De la o garanţie de 75% cerută acum patru luni s-a ajuns la una de 133%, în cazul achiziţiei unei locuinţe, şi de chiar 200%, la creditele pentru cumpărarea de terenuri. Tot mai puţini români reuşesc să se încadreze în condiţiile impuse de bănci pentru contractarea unui credit ipotecar, care devin şi mai drastice, odată cu scăderea preţurilor pe piaţa imobiliară, iar creşterea garanţiilor imobiliare este un exemplu în acest sens.
„Din zece clienţi persoane fizice care ne trec pragul, doar trei sunt eligibili, în timp ce restul fie nu se încadrează în baremele pentru obţinerea unui credit ipotecar, fie sunt doar persoane care doar vin şi se interesează”, a declarat pentru Gândul Liviu Andrei, directorul executiv al brokerului de credite DB Sol.
Explicaţia pentru „zgârcenia băncilor” vine de pe piaţa imobiliară, unde, atât la apartamentele noi, dar şi la cele vechi, preţurile au înregistrat scăderi medii de 30% în ultima perioadă. În acest nou context, băncilor le este frică de faptul că valoarea diminuată a activelor nu va mai acoperi creditele acordate şi că se vor confrunta cu pierderi mari în caz de neplată. Dacă înainte de criză garanţiile cerute de bănci erau de maximum 80% din valoarea creditului, din decembrie băncile au trecut peste acest prag. Spre exemplu, Alpha Bank şi OTP Bank cer acum o garanţie de 200% pentru un credit ipotecar cu un avans de 50%, destinat achiziţiei unui teren.
Efectul de domino: de la piaţa imobiliară la cea a creditelor ipotecare
Încă din toamnă, când Banca centrală a impus noi norme de creditare, puţini români au mai fost eligibili pentru un credit. Acest lucru a făcut ca vânzătorii de apartamente să fie nevoiţi să scadă din preţuri.Dar, chiar şi-aşa, mulţi dintre doritori şi-au amânat planurile. „Căderea pieţei imobiliare se regăseşte în reducerea drastică a numărului de tranzacţii”, ne-a declarat Adrian Vascu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România (ANEVAR). O analiză realizată de compania de consultanţă imobiliară Colliers International România arată că tranzacţiile cu apartamente noi au înregistrat o scădere cu 50% în 2008 faţă de 2007. O scădere semnificativă s-a înregistrat în cel de-al doilea semestru al anului trecut, când românii au cumpărat cu 81% mai puţine apartamente noi, faţă de aceeaşi perioadă a lui 2007. (S.S., A.G.)


AP.3 CAM , CF.1 , ET.3/10 , proprietate din 1977 , antiseismic – coanstrucție specială monolit prin turnare beton , GROSIME ZID = 32 CM , BALCON LOGIE , SEMIDECOMANDAT ( poate fi recompartimentat si transformat relativ simplu in decomandat , CONTORIZAT APA SI CALDURA . 
Blocul este racordat (la fiecare etaj) și la reteaua separată de gaz metan pentru centrală proprie .
LIFT , SCARA CURATA , CIVILIZATĂ , LINISTE .
St = 84,46 MP - Preț 68.000 euro , negociabil !
Tel. 0727999455 - E-mail : faosimob@yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Thanks !